TÄYTEKAKUT

 

Suomalainen täytekakku on mehevä, makea, raikas ja täyteläinen. Sanalla sanoen - vastustamaton. Täytekakku on vanha tuttu, jota kahvipöydässä aina kaivataan ja aina pidetään. Täytekakut nimitetään tavallisesti täytteiden, kuorrutteiden ja koristeiden mukaan. Hedelmäkakun kuorrutteena on kermavaahtoa ja koristeena hyytelöityjä hedelmiä, suklaakakussa on usein täytteenä hilloa ja kuorrutteena suklaata ja sacherkakussa on nimenomaan aprikoosimarmeladitäyte sekä suklaakuorrute. Perinteisten täytekakkujen lisäksi on hyydykekakkuja, joissa kakkupohjan osuus voi olla hyvinkin pieni täytteeseen nähden. Tällaisia ovat esimerkiksi kermahyytelökakut ohuen kakku- tai muropohjan päällä.

 

TÄYTEKAKUN VALMISTAMINEN

Tavanomaisen täytekakun rungon muodostaa levyiksi leikattu kakkupohja. Levyt kostutetaan ja niiden väliin levitetään täytettä. Täytekakun pinta kuorrutetaan ja koristellaan. Ennen tarjoilua täytekakku säilytetään suojattuna viileässä.

 

Perinteinen neljän munan kakku kypsennetään 2 l vuoassa ja täytettynä siitä riittää 10-15 hengelle.

 

VALMISTUSJÄRJESTYS

1. Valmista täytekakkupohja

2. Valmista täytteet

3. Leikkaa ja kostuta kakkulevyt

4. Valmista kuorrutteet ja kuorruta kakku

5. Koristele

6. Tarjoa kylmänä

 

1.) TÄYTEKAKUN POHJAT

Täytekakkujen pohjana on tavallisesti sokerikakku, (sienikakku) tai suklaakakku. Sokerikakkutaikinaa voidaan maustaa esimerkiksi mantelijauheella, kanelilla, kardemummalla tai vaniljasokerilla. Kakkupohjina voi käyttää marenki- ja lehtitaikinalevyjä, joita ei kostuteta. 

Täytekakun pohja paistetaan mielellään kakun täyttämistä edeltävänä päivänä. Pohjia voi myös valmistaa kerralla enemmän ja pakastaa ne joko sellaisenaan tai täytettyinä. Jos haluaa valmistaa erimuotoisia täytekakkuja (kuten lasten juhlille auton, kissan tms.) kypsennetään kakkutaikina pelleillä leivinpaperin päällä. Kakkulevyistä leikataan halutun kakun muotoiset palat ja kootaan kakuksi kuten perinteinen pyöreä täytekakku.

 

HYVÄ TIETÄÄ!

Kakkupohjan ainekset voidaan mitata myös juomalasilla:

1 lasillinen kananmunia, 1 lasillinen sokeria ja runsas 1lasillinen jauhoja.

 

Arvioitaessa täytekakkujen määrää tietylle henkilömäärälle, voidaan laskea, että yhden kananmunan

osuus riittää ainakin kahdelle henkilölle.

 


 

KAKKUPOHJIA:

 

1. Sokerikakku

munia                                  4                    6                    8                    10

sokeria                                1 dl                2 dl                2 ½ dl            3 dl

perunajauhoja                     ½ dl               ¾ dl               1 dl                1 ¼ dl

vehnäjauhoja 1 ½ dl            2 ¼ dl            3 dl                4 dl

leivinjauhetta                      1 tl                 1 ½ tl            2 tl                 2 ½ tl

                                            2 l vuoka       3 l vuoka       4 l vuoka       5 l vuoka

 

1.                   Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi.

2.                   Yhdistä kuivat aineet.

3.                   Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon vähin erin ja varovasti sekoittaen.

4.                   Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 200 asteessa kypsäksi noin 25 min. Kumoa jäähtyneenä.

 

2. Pähkinäinen kakkupohja

4                    kananmunaa

1 ½ dl            sokeria

50 g               jauhettua hasselpähkinää

1 ½ dl            vehnäjauhoja

2 tl                 leivinjauhetta

 

3. Suklaakakkupohja 

4                    kananmunaa

1 ½ dl            sokeria

1 ½ dl            vehnäjauhoja

3 rkl               kaakaojauhetta

2 tl                 leivinjauhetta

 

4. Mantelikakkupohja

4                    kananmunaa

1 ½ dl            sokeria

50 g               jauhettua mantelia

1 ½ dl            vehnäjauhoja

1 tl                 leivinjauhetta

 

5. Juhlakakku (ilman sokeria, gluteenia ja laktoosia)

4                    kananmunaa

1 dl                hedelmäsokeria

1 dl                perunajauhoja

½ dl               tummaa kaakaojauhetta

2 tl                 leivinjauhetta


 

6. Sienikakkupohja

4                    munaa

2 dl                sokeria

1 dl                kiehuvaa vettä

3 dl                vehnäjauhoja

1 ½ tl            leivinjauhetta

1.                   Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi lisää vatkaamisen aikana kiehuva vesi vähitellen Seokseen.

2.                   Yhdistä kuivat aineet.

3.                   Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon vähin erin ja varovasti sekoittaen.

4.                   Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175°:ssa kypsäksi noin 30-40 min. Kumoa jäähtyneenä.

 

 

2.) TÄYTEKAKUN LEIKKAAMINEN JA KOSTUTUS

Täytekakku leikataan 3- 4 osaan. Hyvä kakkulevyn paksuus on n. 1,5-2 cm. (Alin levy jätetään paksuimmaksi, ylin ohuimmaksi). Täytekakku leikataan terävällä, sahateräisellä veitsellä siten, että veitsi pysyy paikallaan ja kakku pyörii veitsen ympärillä.

Neljän munan täytekakku tarvitsee kostutuslientä 1-2 dl. Neste voi olla maitoa, mehua, virvoitusjuomaa, kahvia tai vaikkapa alkoholia.

 

3.) TÄYTEKAKUN TÄYTTEET

Täytä täytekakku edellisenä iltana tai vähintään 5-6 tuntia ennen tarjoamista. Näin kakku mehevöityy säilytyksessä. Laita täytetyn kakun päälle paino ja tasoita reunat ennen kuorruttamista.

 

Täytekakkujen täytteiksi sopivat:

1.) Marjat ja marjatuotteet (hillot, soseet, kokonaiset marjat) antavat kakkuihin väriä ja raikkautta. Kotimaiset marjat ovat aromikkaita.               

2.) Hedelmät ja hedelmätuotteet (hillot, soseet, tuoreet ja säilötyt hedelmät)    

saatavana perinteisiä ja eksoottisia makuja, pehmeitä makuja banaanilla ja hedelmäsoseilla, kirpeyttä omenalla.                      

3.) Maitopohjaiset tuotteet (kerma, rahka, kiisseli, tuorejuusto + makuaine)

niillä voidaan vaikuttaa kakun rasvaisuuteen ja hintaan. Makuaineiksi sopivat sekä hedelmä- että marjatuotteet, mutta myös vanilja, kahvi ja kaakao. 

4.) Kreemi = vatkattua voita -> ERITTÄIN RASVAPITOINEN

voidaan värjätä ja maustaa (mausteilla, aromeilla, alkoholilla)

                                                                                      

4.) TÄYTEKAKUN KUORRUTUKSET JA KORISTELEMINEN

Täytekakun kuorrutuksella tarkoitetaan täytekakun päällystämistä jollakin kuorrutteella.  Kuorrute voi olla täytekakun täytettä esimerkiksi kermavaahtoa, kiisseliä tai kreemiä tai se voidaan valmistaa vartavasten, kuten kinuski-, suklaa- ja mokkakuorrutus. Ennen kuorrutuksen levittämistä pinta sivellään ohuesti hillolla, jotta se tasoittuu ja kuorrutus levittyy siihen helposti.

 

Kinuski-, suklaa-, ja mokkakuorrutus + kiisselit

Kuorrutus kaadetaan kuumana kakun päälle ja halutessa reunat voi pursottaa kermalla. Mikäli kermapursotuksen halutaan kestävän kauniina useita tunteja, käytä pursotukseen vähälaktoosista kermaa tai rasvasekoitteita. Halutessa voit värjätä kerman esim. kaakaojauheella. Kakun voi päällystää myös kokonaan kuumalla kuorrutuksella ja halutessa lisätä reunoille pähkinärouhetta. Jähmettynyttä pintaa voi koristella kukilla, marsipaanikoristeilla tai kermapursotuksilla. 

 

Wanhanajan mokka- tai suklaakuorrutus

2dl                 kermaa

1 dl                sokeria

2 rkl               perunajauhoja

2                    munaa

200g              rasvaa

2 tl                 vaniljasokeria

mokka:          lisää 3 rkl pikakahvijauhetta kuumentamisvaiheessa kiisseliin

suklaa:           lisää siivilänläpi 3 rkl tummaa kaakaojauhetta ja 100g tummaa suklaata kuumennusvaiheessa.

 

Sekoita kattilassa kerma, sokeri, jauhot, (kahvi tai kaakao ja paloiteltu suklaa) ja munat. Kuumenna kokoajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee, älä keitä. Anna jäähtyä välillä sekoittaen. lisää vanilliini sokeri. Lisää jäähtynyt kiisseli pehmeän rasvan joukkoon vatkaten kokoajan sähkövatkaimella. Jatka vatkaamista kunnes seos on kuohkeaa ja sitä voi pursottaa. (jos seos menee liian kovaksi sitä voi hieman lämmittää kuumavesihauteessa ja vatkata edelleen) Täytä kakku esim omenasoseella ja lakkahillolla

Hedelmä- ja marjapäällysteet

Marjakakut ovat näyttäviä ja sopivat hyvin suomalaiseen kahvipöytään. Marjat voi hyytelöidä kokonaan hyytelöliemellä (marjojen muoto jää hyytelön alle) tai vain kiillottaa hyytelöliemellä pullasudin avulla. Marjakakkujen kanssa tulee olla varovainen, koska marjat värjäävät helposti kermavaahdon.

Hedelmäkakkuihin voidaan käyttää sekä tuoreita että säilykehedelmiä. Säilykehedelmät tulee valuttaa kuivaksi esim. talouspaperin päällä, jotta niitä olisi helpompi käsitellä ja ettei säilykeliemi värjää kermavaahtoa (kirsikat!). Säilykehedelmiä voidaan muotoilla eri tavoin, tavallisimpia ovat:kukka-aiheet, lomittaiset siivut, s-malliset lehdet.Sekä marja- että hedelmäkakuille sopii hyvin kermavaahtopursotus. Pursotuksen päälle voi halutessa laittaa vielä pähkinärouhetta tai paahdettuja mantelilastuja.

Marsipaanikuorrutus

Voit päällystää täytetyn kermakakun myös marsipaanilevyllä. Kaaviloi valmis marsipaani ihan ohueksi, tee leivinpyörällä kakun päällystän laajuinen kappale ja nosta se hedelmäsoseella pinnoitetun kakun päälle. Tee sitten kakun korkuinen ja kakun ympärysmitan pituinen suikale ja kiinnitä se kakun reunaan. Sirota tomusokeria kakun päälle ja korista pienin pursotuksin. (prinsessakakku)  

 

 

LAKTOOSITON JA GLUTEENITON KINUSKIKAKKU

 

pohja: 

5                    munaa 

2 dl                sokeria 

1 dl                gluteenitonta jauhoseosta 

1 dl                perunajauhoja 

1 tl                 leivinjauhetta 

1 tl                 vaniljasokeria 

 

kostutukseen: 

1 - 1 1/2 dl    vedellä laimennettua sitruunamehua 

 


 

täyte:

1 1/2 dl         vadelmahilloa 

2 dl                laktoositonta kevytmaitojuomaa 

1                    muna 

2 rkl               sokeria 

2 tl                 perunajauhoja 

1 tl                 vaniljasokeria 

1/2 l              hedelmäpaloja (esim. ananas, banaani, viinirypäle) 

 

kinuskikuorrutus: 

2 dl                laktoositonta vispikermaa 

1 1/2 dl         fariinisokeria 

 

Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet. Siivilöi ne varovasti muna-sokerivaahtoon samalla sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja mantelijauheella tai gluteenittomalla jauhoseoksella leivitettyyn kakkuvuokaan. Paista 200 asteessa noin 30 min. Kumoa kypsä, hieman jäähtynyt kakkupohja leivinpaperille. Sekoita kattilassa maitojuoma, muna, sokeri ja perunajauhot. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Nosta levyltä. Lisää vaniljasokeri. Anna jäähtyä. Leikkaa hedelmät pieniksi paloiksi. Poista viinirypäleistä siemenet. Leikkaa kakkupohja 3 osaan. Kostuta levyt laimennetulla, sokerilla maustetulla sitruunamehulla sitä mukaa, kun kokoat kakun. Levitä alimmalle levylle ensin puolet vadelmahillosta, sitten puolet vaniljakiisselistä ja sen päälle puolet hedelmistä. Nosta päälle toinen kakkulevy. Lisää loppu hillo, vaniljakiisseli ja hedelmäpalat sekä alapuolelta kostutettu päällimmäinen levy. Kaada kattilaan kerma ja fariinisokeri. Keitä seosta hiljalleen n. 15 min. Kokeile kinuskin kiinteyttä pudottamalla pisara kakulle. Jos se ei imeydy, kinuski on valmista. Kaada kuumana hitaasti kakun päälle ja anna valua reunoille. Tarjoa kylmänä. VINKKI Voit halutessasi pursottaa kakun reunoille kermavaahtoa. Varaa pursotukseen 2 - 3 dl Valio laktoositonta vispikermaa. Kinuskikakun koristeluun sopii myös esim. ruusu. Lyhennä varsi 2-3 cm:n mittaiseksi ja kiedo sen ympärille alumiinifoliota. Ohje:Valio

 

 

KEVYT SITRUUNATÄYTEKAKKU

 

4                    munaa 

1 1/2 dl         sokeria 

1 dl                vehnäjauhoja 

1 dl                perunajauhoja tai Ohrakasta 

1 tl                 leivinjauhetta 

 

Kostutukseen  1 1/2 dl       maitoa 

 

Täyte ja kuorrutus 

1 prk (3,3 dl) vanhan ajan vaniljakastiketta 

2 prk (à 200 g) maustettua rahkaa sitruuna 

1 tlk (415 / 250 g)   persikkaa 

4 dl    vadelmia + 1 rkl sokeria 

 

Pinnalle 

1/2 l              tuoreita mansikoita 

                      mintunlehtiä 

 

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Siivilöi ne vaahtoon. Sekoita varoen esim. puuhaarukalla. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 2 1/2 litran kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa kypsäksi, n. 35 min. Mikäli paistat kakun pinnoitetussa vuoassa, uunin lämpötila saa olla alempi: alussa 175 asteessa 10 min, sen jälkeen alenna lämpötila 160 asteeseen. Paista vielä n. 25 min. Kumoa hieman jäähtyneenä. Leikkaa kakkupohja 3 osaan. Kostuta levyt maidolla, kansi alapuolelta. Vatkaa jääkaappikylmä vaniljakastike kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Käytä kapeaa, korkeaa vaahdotusastiaa, esim. mittakannua niin vaahto syntyy nopeammin. Kun vaahto on rakenteeltaan napakkaa, lisää sitruunarahka. Levitä alimmalle kakkulevylle puolet pieniksi kuutioiksi leikatuista persikoista ja sokeroiduista vadelmista. Lusikoi päälle kerros sitruuna-vaniljavaahtoa. Nosta päälle toinen levy. Levitä sille loput persikat ja vadelmat. Lusikoi sen päälle vaahtoa. Nosta päälle kansi. Levitä pinnalle ohut kerros vaahtoa. Pursota reunoille loppu vaahto. (Voit myös levittää sen lusikalla.) Koristele mansikoilla ja tuoreilla mintunlehdillä. ohje:valio

 

 

PRINSESSAKAKKU

 

pohja:

4                    munaa

2 dl                sokeria

1 dl                vehnäjauhoja

1 dl                perunajauhoja

2 tl                 leivinjauhetta

kostutus:       vaaleaa mehua

täyte:

4                    liivatelehteä

2 dl                paksua vaniljakastiketta

3 dl                vaahtoutuvaa kermaa

2 tl                 vaniljasokeria

1 dl                vadelmahilloa

kuorrutus:

300 g             vihreää marsipaania

                      tomusokeria

 

(vaniljakiisseli:

2 dl                maitoa                                                      

2                    keltuaista                                                 

1 rkl               sokeria                                                     

1 rkl               maissi- tai perunajauhoja                         

1-2 rkl           vaniljasokeria

(Ohje, jos valmistat itse vaniljakiisselin = paksun vaniljakastikkeen: Sekoita kattilassa maito, keltuaiset, sokeri ja jauhot. Kuumenna kiisseliä koko ajan sekoittaen kunnes se sakenee. Jäähdytä ja mausta vaniljasokerilla.)

 

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja siivilöi seos vaahtoon. Sekoita varovasti ja kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Kumoa kakku vuoasta ja anna jäähtyä.

Valmista täyte: Pane liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Valmista vaniljakastike tai vatkaa kaupan valmis vatkautuva vaniljakastike. Liuota puristetut liivatelehdet tilkkaan kiehuvaa vettä ja lisää kastikkeeseen. Vaahdota kerma ja sekoita vaahto vaniljakastikkeeseen, kun se on alkanut jo hyytyä. Mausta vaniljasokerilla ja anna hyytyä vielä hiukan.

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kostuta levyt vaalealla mehulla. Levitä kerrosten väliin ensi vadelmahilloa ja sitten vaniljaseosta. Vaniljaseosta saa olla toisen pohjan päällä keskellä kakkua hiukan paksumpi kerros, jotta kakusta tulee kupera. Sivele kakun pinta ja reunat lopulla kiisselillä.

Kauli marsipaani ohueksi pyöreäksi levyksi. Sen täytyy peittää koko kakku, myös reunat. Kieräytä levy kaulimen päälle ja nosta kakun päälle niin, että marsipaaniin ei tule ryppyjä. Asettele levy tiiviisti kakun päälle, leikkaa ylimääräinen marsipaani pois. Siivilöi pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua. ohje: marttaliitto

 

 

APPELSIINI-SUKLAAMOUSSEKAKKU (15 annosta)

pohja:

2                    munaa 

1 dl                sokeria 

1 dl                vehnäjauhoja 

1 tl                 leivinjauhetta 

 

kostutukseen 

n. 1/2 dl    appelsiinitäysmehua 

 

täyte 

3                    liivatelehteä 

200 g             taloussuklaata 

5 dl                vispikermaa 

1 dl                maitoa 

1 rasia (200 g) appelsiini -tuorejuustoa 

3 rkl               sokeria 

(3 rkl             appelsiinilikööriä, esim. Grand Marnier) 

 

koristeluun 

                      ananaskirsikoita (ja tuoreita mansikoita) 

                      sitruunamelissan lehtiä 

                      (75 g taloussuklaata) 

 

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää siivilän läpi vaahtoon jauho-leivinjauheseos. Sekoita varoen. Kaada taikina pinnoitettuun voideltuun irtopohjavuokaan (sisäosan halkaisija n. 25 cm). Paista 175 asteessa n. 15 min kunnes kakkupohja on kypsä. Kumoa pohja hiukan jäähtyneenä. Pese vuoka. Aseta leivinpaperi vuoan pohjalle. Pane jäähtynyt pohja takaisin vuokaan. Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä 5 - 10 min. Sulata paloiteltu suklaa mikrossa välillä sekoittaen. Sekoita 3/4 dl kermasta hyvin suklaasulaan kunnes seos on tasainen. Vatkaa loppu kerma löysähköksi vaahdoksi. Liuota liivatelehdet kuumaan maitoon. Jäähdytä haaleaksi. Sekoita tuorejuusto haalean suklaaseoksen joukkoon sähkövatkaimella. Lisää sokeri, likööri ja liivateseos. Lisää kermavaahtoon kevyesti sekoitellen. Kostuta pohja. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Anna hyytyä mieluiten seuraavaan päivään jääkaapissa. Irrota kakku tarjolle. Koristele. VINKKI Voit koristella kakun suklaareunuksella. Leikkaa esim. isosta muovipussista n. 5 cm leveä, kakun ympärysmitan pituinen suikale. Sulata 75 g taloussuklaata mikrossa pienessä astiassa. Laita muovipussiin. Tee pussin kulmaan pieni reikä. Pursota suklaata suikaleen päälle ylös-alas ja sitten toinen kerros päälle vinottain. Koriste saa olla n. 1/2 cm kakkua korkeampi. Anna kovettua (kovettuu nopeammin viileässä). Nosta "suklaa-aita" kakun reunoille muovisuikaleen avulla. Irrota muovi. Ellei muovi irtoa, nosta kakku ensin hetkeksi jääkaappiin.

ohje:Valio

 

 

AMERIKKALAINEN SUKLAA-JUUSTOKAKKU (10 - 12 annosta)

 

pohja: 

1 pkt (175 g) Domino minttu -keksejä 

50 g               rasvaa sulatettuna 

täyte: 

4                     liivatelehteä 

1 rkl               kiehuvaa kahvia 

1 levy (170 g)   tummaa taloussuklaata 

1 prk (200 g) maustamatonta -tuorejuustoa 

1 1/4 dl         sokeria 

2 tl                 vaniljasokeria 

3 dl                kuohukermaa 

 

koristeluun 

suklaalastuja tai -rouhetta ja paahdettuja hassel- tai cashewpähkinöitä 

 

Murskaa keksit ja sekoita voin kanssa. Levitä seos irtopohjavuokaan leivinpaperille. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Purista liika vesi liivatelehdistä ja liuota ne kiehuvan kuumaan kahvitilkkaan. Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita Violan joukkoon. Lisää liivate, sokerit ja viimeisenä vaahdotettu kerma. Kaada täyte vuokaan ja peitä vuoka alumiinifoliolla. Anna hyytyä jääkaapissa muutamia tunteja, mieluiten seuraavaan päivään. Irrota kakku ja nosta tarjoiluvadille. Koristele suklaalastuilla tai -rouheella sekä karkeasti rouhituilla, uunissa tai pannulla paahdetuilla pähkinöillä. ohje: valio

 

 

APRIKOOSI-VALKOSUKLAAKAKKU (15 annosta)

 

pohja :

1 pak (195 g)  Muro-keksejä 

75 g                rasvaa sulatettuna 

 

täyte 

1 1/2 tlk (à 420 / 240 g)   säilykeaprikoosia 

1 rkl                vaniljasokeria 

2 rkl                limettimehua 

1 prk (250 g) maitorahkaa 

2 dl                sokeria 

3 rkl               manteli- tai aprikoosilikööriä 

8                    liivatelehteä 

2 rkl                3 hedelmän mehua 

1 dl (65 g)   valkosuklaata rouheena 

4 dl                kuohukermaa 

 

koristeluun 

1/2 tlk           säilykeaprikoosia 

2 dl                3 hedelmän mehua 

1 dl                hyytelösokeria 

 

Murskaa keksit esim. monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Taputtele seos irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 24 cm) pohjan kokoisen leivinpaperin päälle. Valuta aprikooseista liemi pois. Soseuta 1 1/2 tlk aprikooseja esim. monitoimikoneessa, säästä 1/2 tlk ( n. 8 aprikoosinpuolikasta) kakun koristeeksi. Lisää soseeseen vaniljasokeri, limettimehu, maitorahka, sokeri, likööri ja suklaarouhe. Anna liivatelehtien pehmitä runsaassa, kylmässä vedessä 5 - 10 min. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi eri kulhossa. Purista liivatelehdistä vesi ja liuota ne 2 rkl:aan kiehuvan kuumaa Valio 3 hedelmän mehua. Kaada liivateseos koko ajan sekoittaen aprikoosi-rahkaseokseen. Sekoita seos kermavaahdon joukkoon. Kaada täyte vuokaan. Peitä foliolla ja anna hyytyä vähintään 4 - 5 tuntia tai yön yli. Koristelu: Leikkaa aprikoosinpuolikkaat viipaleiksi ja asettele kakulle. Kuumenna mehu kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri, sekoita ja kiehauta. Jäähdytä 3 - 4 min hiljalleen sekoittaen, jotta seos ei kuoretu. Kaada varoen kakun päälle. Nosta kakku jääkaappiin. Kun kiille on hyytynyt ja jäähtynyt kunnolla, irrota kakku veitsellä vuoan reunasta ja laita tarjolle. Kakku säilyy hyvänä jääkaapissa n. 2 pv.

ohje:valio

 

 

HYYDYTETTÄVÄ MARJAKAKKU

 

10 - 12 annosta

pohja: 

75 g               rasvaa 

150 g             ruisDigestive- tai kaurakeksejä 

 

Täyte 

5 - 6 dl           mansikkalohkoja (soseena 2 1/2 - 3 dl) 

1 1/2 dl         sokeria 

1 tl                 vaniljasokeria 

7                    liivatelehteä 

2 dl                kuohukermaa 

2 rkl               sitruunamehua 

1 prk (200 g)  maustamaton -tuorejuustoa 

1 prk (250 g) maitorahkaa 

 

Pinnalle 

   mansikoita, vadelmia tai muita marjoja 

 

Kiille 

2 dl                punaista mehua 

1 dl                hyytelösokeria 

 

Leikkaa irtopohjavuokaan (halkaisija 22-24 cm) leivinpaperista pohjan kokoinen pala ja aseta se vuokaan. Leikkaa leivinpaperista suikaleet myös vuoan reunoille. Kastele paperisuikaleet vedessä, jolloin ne tarttuvat vuoan reunaan. Sulata voi. Hienonna keksit esim. muovipussissa ja sekoita muruihin voisula. Taputtele seos vuoan pohjalle. Valmista täyte: Jos käytät pakastemarjoja, siivilöi talteen niistä sulanut mehu kiillettä varten. Soseuta marjat. Lisää soseeseen sokerit. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 min.Vaahdota kerma. Purista liivatteista vesi pois ja liuota kiehuvan kuumaan sitruunamehuun, älä keitä. Yhdistä Viola, rahka ja marjasose. Lisää liivateseos ohuena nauhana samalla sekoittaen. Lisää kermavaahto viimeisenä. Kaada täyte vuokaan ja peitä foliolla. Anna hyytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään. Koristele marjoilla. Pakastevadelmia riittää 2 - 3 dl, tuoreita marjoja voi käyttää enemmän, 6 - 8 dl. Mittaa kattilaan (tarvittaessa vedellä jatkettu) mehu, kuumenna kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri. Kiehauta. Anna jäähtyä 3 - 4 min. Kaada seos hitaasti marjojen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa 1 - 2 t ennen tarjoilua. Irrota kakku vuoasta, poista reunapaperit ja laita tarjolle. ohje:valio

 

 

LIMETTIKAKKU  (n. 12 annosta)

 

Pohja 

1 pak (175 g) kaurakeksejä 

75 g                voita 

 

Täyte 

1 prk (250 g) maitorahkaa 

1 prk (200 g) Bulgarian ruokajogurttia 

2 dl                sokeria 

(2 rkl             tequilaa tai sitruslikööriä) 

3/4 dl            limettimehua 

1 tl                 limetin kuorta raastettuna 

3                    liivatelehteä 

2 dl                kuohukermaa 

 

Mansikkakastike: 

4 dl (200 g) mansikoita 

n. 3 rkl           sokeria 

(1 rkl             tequilaa tai sitruslikööriä) 

 

Murskaa keksit monitoimikoneessa tai kaksinkertaisessa muovipussissa. Lisää sulatettu voi. Leikkaa irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm) pohjan kokoinen leivinpaperipala. Taputtele seos sen päälle. Pese limetti kuumalla vedellä ja harjalla. Raasta kuori. Yhdistä rahka, ruokajogurtti, sokeri, alkoholi, puolet limettimehusta ja limetin kuori. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 min. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Kuumenna loput limettimehusta kiehuvan kuumaksi. Liuota siihen liivatelehdet. Lisää rahkaseoksen joukkoon. Lisää lopuksi kermavaahto. Kaada seos murupohjan päälle. Tasoita pinta. Peitä kakku foliolla ja pakasta vähintään 6 t tai yön yli. Sulata jääkaapissa n.1/2 t ennen tarjoilua. Koristele halutessasi limettiviipaleilla ja kermavaahdolla. Soseuta mansikat, mausta. Tarjoa kastiketta kakun kanssa.ohje:valio

 

 

MUSTAHERUKKAKAKKU

 

10 - 12 annosta

 

pohja 

1 pak (175 g)  kaurakeksejä 

50 g                voita 

 

täyte 

8                    liivatelehteä 

4 dl (230 g)    mustaherukoita 

1 1/2 dl         sokeria 

1 rkl               vanilliinisokeria 

1 prk (250 g) maitorahkaa 

3 dl                kuohukermaa 

1 dl                sokeroitua, laimentamatonta mustaherukkamehua 

 

kiille 

2                    liivatelehteä 

3/4 dl            vettä 

3/4 dl            sokeroitua, laimentamatonta mustaherukkamehua 

 

koristeluun 

1 dl                kuohukermaa 

 

Leikkaa leivinpaperista irtoreunaisen teflonvuoan pohjan (halkaisija 22 cm) kokoinen pala. Hienonna keksit. Sekoita ne sulatettuun voihin. Painele seos vuoan pohjalle. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 5 min. Soseuta mustaherukat puolijäisinä esim. monitoimikoneessa. Mausta sose sokereilla. Lisää maitorahka. Vaahdota kerma. Erota 1 dl:sta mustaherukkamehua n. 3 rkl kattilaan, kiehauta. Purista liivatelehdistä vesi ja liuota ne kuumaan mehuun. Yhdistä täytteeseen liivateseos, loppumehu sekä viimeisenä kermavaahto. Kaada pohjalle. Tasoita pinta hyvin. Peitä ja anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia. Kiille: Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Yhdistä vesi ja mehu. Erota siitä 1 rkl kattilaan, kiehauta. Liuota siihen liivatteet. Lisää seos loppumehun joukkoon. Kaada varoen (hiukan jäähtyneenä) hyytyneen kakun päälle. Siirrä peitettynä jääkaappiin. Anna hyytyä yön yli. Irrota vuoasta ja koristele kermavaahdolla. VINKKI * Mausta kiille halutessasi mustaherukkaliköörillä. Korvaa tällöin osa mehusta liköörillä. * Voit valmistaa kakun myös ilman kiillettä.ohje:valio

 

 

NINAN HIENO PÄÄRYNÄKAKKU

 

10-12 annosta

pohja :

200 g             ruskeita siirappipiparkakkuja 

100 g             voita 

 

täyte: 

3 tlk (à 425/245 g)    päärynöitä 

1 pussi (150 g)    AURA murua 

3 rasiaa (à 200 g)  kevyt maustamaton -tuorejuustoa 

(3/4 dl    päärynäviinaa tai calvadosia) 

1 dl                sokeria 

2 tl                 vaniljasokeria 

7 (à 2 g)         liivatelehteä 

1 1/2 rkl        limetti- tai sitruunamehua 

 

Koristeluun 

1 tlk (425/245 g)    päärynöitä 

                      (kiille hyytelösokerista) 

                      vadelmia tai boysenmarjoja 

                      pähkinärouhetta 

                      sitruunamelissan lehtiä 

 

Hienonna piparkakut ja sekoita sulatetun voin kanssa. Pohjusta halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuoka muotoon leikatulla leivinpaperilla. Taputtele piparkakkuseos pohjalle. Valuta ja soseuta päärynät (tai leikkaa ne aivan pieniksi kuutioiksi).Yhdistä täytteen ainekset. Lisää viimeiseksi täytteen joukkoon liivate: liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia ja liuota ne kiehuvan kuumaan limetti- tai sitruunamehuun. Kaada liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Kaada täyte piparkakkupohjalle, peitä vuoka ja pane jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään. Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Valuta päärynäpuolikkaat ja viipaloi ne. Koristele kakku päärynäviipaleilla ja marjoilla. Ripota päälle hiukan pähkinärouhetta ja koristele lopuksi sitruunamelissanlehdillä. Tarjoa kakun kanssa kylmää, makeaa valkoviiniä, esim. Trockenbeerenausleseä tai puolikuivaa valkoviiniä, esim. Alsacen Pfaffenheim Tokay-Pinot Gris'tä. ohje:valio

 

 

SUKLAAMOUSSEKAKKU (12 - 15 annosta)

 

pohja: 

1 pak (195 g)   Muro-keksejä 

75 g               rasvaa sulatettuna 

 

tumma suklaatäyte: 

3                    liivatelehteä 

2 dl                kuohukermaa 

1 levy (200 g)  taloussuklaata 

1 rasia (200 g)  maustamaton -tuorejuustoa 

(2 - 3 rkl        mantelilikööriä) 

3/4 dl    sokeria 

 

valkosuklaatäyte: 

1 tl                 sitruunan- tai limetinkuorta 

1 1/2 rkl        sitruuna- tai limettimehua 

100 g             valkosuklaata, esim. Fazer 

1 rasia (200 g)   Valio Viola kevyt maustamaton -tuorejuustoa 

2 tl                 vaniljasokeria 

2                    valkuaista 

3/4 dl            sokeria 

2 dl                kuohukermaa 

 

pinnalle:

n. 1/2 dl    tummaa kaakaojauhetta 

 

Murskaa keksit monitoimikoneessa tai pussissa. Lisää sulatettu voi. Leikkaa irtopohjavuokaan (halkaisija 24 - 26 cm) pohjan kokoinen leivinpaperipala. Taputtele seos sen päälle. Tumma suklaatäyte: Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 5 -10 minuutiksi. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Nosta kulho jääkaappiin. Sulata paloiteltu suklaa mikrossa ja sekoita hieman jäähtyneenä sähkövatkaimella Violan joukkoon. Lisää myös (likööri ja) sokeri. Purista vesi liivatteista ja liuota ne kiehuvan kuumaan vesitilkkaan (2 rkl). Yhdistä Viola-seokseen liivateseos ja viimeisenä kermavaahto. Kaada vuokaan murupohjan päälle. Laita jääkaappiin hyytymään foliolla peitettynä. Valmista valkosuklaatäyte: Pese sitruuna tai limetti kuumalla vedellä ja harjalla. Raasta kuori ohuelti ja puserra mehu. Sulata paloiteltu suklaa mikrossa. Vatkaa sähkövatkaimella Violan joukkoon hieman jäähtynyt suklaasula, sitruunamehu ja kuori sekä vaniljasokeri. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä, vatkaa kunnes marenki on kiiltävää ja kuohkeaa. Vaahdota kerma.Yhdistä ainekset keskenään varovasti nostellen. Kaada seos varoen tumman täytteen päälle. Tasoita pinta. Peitä kakku foliolla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 6 t tai yön yli . Laita kakku tarjolle. Sihtaa kakulle runsaasti kaakaojauhetta. Poista vuoan reuna. VINKKI Jos pakastat kakun, suojaa vuoka hyvin alumiinifoliolla. Sulata jääkaapissa. Sihtaa kaakaojauhe ja lisää koristeet vasta tarjolle pantaessa.

 

PORKKANAPERHONEN

Pohja:                                                       Vaahdota munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Yhdistä kui-

3                    munaa                                 vat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon vuorotellen öljyn

1 dl                sokeria                                kanssa. Sekoita joukkoon porkkanaraaste. Kaada taikina

2 dl                vehnäjauhoja                       voideltuun, korppujauhotettuun pyöreään vuokaan ja paista

1tl                  leivinjauhetta                                            175 asteessa 30-40 minuuttia.

1 tl                 soodaa                                 Leikkaa jäähtyneenä kolmeen osaan. Laita kerrosten väliin

1 tl                 kanelia                                porkkana-karviaishilloa = köyhän miehen lakkahilloa.

1 dl                öljyä                                    Leikkaa valmis kakku keskeltä kahtia ja laita osat tarjoilu-

2 dl                raakaa raastettua                 vadille käyrät puolet vastakkain. Sekoita kuorrutuksen ai-

                      porkkanaa                           neet keskenään, värjää halutessasi esim. keltaisella kara-

Täyte:           porkkana-karviais-              mellivärillä ja levitä kakun päälle. Tee tikkareista perhosel-

                      hilloa tai jotain muuta         le tuntosarvet ja koristele muuten haluamasi näköiseksi

Kuorrutus:                                               perhoseksi.

1 rasia            tuorejuustoa

n.50 g            margariinia

3-4 dl             tomusokeria (karamelliväriä)

Koristeluun: Tikkareita, kakunkoristeita,                       sitruunamelissaa ym.

 

MANGOMOUSSEKAKKU

Pohja:                                                                            Murskaa keksit esim.muovipussissa ja sekoita

1 pak.            Wilhelmina-keksejä                                  joukkoon sulatettu voi. Taputtele seos irto-

50 g               voita sulatettuna                                       pohjavuokaan pohjan kokoisen leivinpaperin

Täyte:                                                                            päälle. Täyte: Valuta hedelmistä liemi. So-

2 tlk               säilykemangoa a 425 g                              seuta mango, lisää vaniljasokeri. Pese lime ja

1 rkl               vaniljasokeria                                                                 raasta kuori ohuelti.Purista mehu. Lisää ne

1 tl                 raastettua limetinkuorta                            sekä jogurtti mangososeeseen. Anna liivate-

½ dl               limettimehua                                             lehtien pehmitä runsaassa kylmässä vedessä

1 prk              ruokajogurttia (200 g)                               5-10 min. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää

10                  liivatelehteä                                              sokeri pieninä erinä vaahtoon ja jatka vatkaa-

2                    valkuaista                                                 mista, kunnes vaahto on kiiltävää ja kuohkeaa

2 dl                sokeria                                                      Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi eri kulhossa

2 dl                kuohukermaa                                                                  Purista liivatteista vesi ja liota ne 2 rkl:n kie-

Kiille:                                                                             huvaa hedelmämehua tai mangolientä. Kaada

2 dl                3 hedelmän mehua                                    liivateseos koko ajan sekoittaen mangososee-

1 dl                hyytelösokeria                                           seen. Lisää valkuais- ja kermavaahdot. Kaada

                                                                                       täyte vuokaan, peitä foliolla ja anna hyytyä

                                                                                       mielellään yön yli.

Kiille: Kuumenna mehu kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri, sekoita ja kiehauta. Jäähdytä 3-4 min hiljalleen sekoittaen, jotta seos ei kuoretu. Kaada varoen kakun päälle. Nosta kakku jääkaappiin. Kun kiille on jäähtynyt kunnolla, irrota vuoan reunus ja laita kakku tarjolle. Koristele esim. mansikoilla

 

 

 

PÄHKINÄINEN KINUSKIKAKKU

Pohja:                                                       Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri

4                    munaa                                 hyväksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet vaahtoon kevyesti

1½ dl             sokeria                                sekoittaen. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun

50 g               jauhettua hassel-                 tasapohjaiseen vuokaan ja paista 175 asteessa 35-40 min.

                      pähkinää                             Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan.

2 dl                vehnäjauhoja                       Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta se sokerilla ja vanilliini-

2 tl                 leivinjauhetta                      sokerilla.        Jätä puolet kermavaahdosta reunojen koristeluun.

Täyte:                                                      Pane kakun pohjalevy leivinpaperille. Mausta ananasmurs-

n.400 g          ananasmurskaa                    ka sitruunamehulla ja levitä puolet siitä pohjalevyn päälle.

½ sitruunan   mehu                                   Levitä ohut kerros kermavaahtoa pinnalle. Tee toinen ker-

3 dl                kuohukermaa                                            ros samalla tavalla. Nosta kansilevy päälle ja laita työlauta

2 rkl               sokeria                                painoksi kakun pinnalle.

1 tl                 vanilliinisokeria                   Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri. Keitä miedolla läm-

Kinuskikuorrutus:                                  möllä koko ajan sekoittaen noin 10 minuuttia eli kunnes

2 dl                kuohukermaa                      seos sakenee. Tipauta kylmään veteen pisara seosta, kun se

1½ dl             fariinisokeria                       jähmettyy heti, on seos valmista. Nosta kattila liedeltä ja

2 tl                 margariinia                          sekoita joukkoon margariini. Anna kuorrutuksen hieman

                                                                 jäähtyä. Kaada kinuski lämpimänä kakun päälle ja reunoille. Tasoittele tarvittaessa reunoja kuumaan veteen kastetulla veitsellä. Anna kuorrutuksen jähmettyä. Pursota kakun reunoille koristeeksi kermavaahtoa.

 

LAPSILTA KIELLETTY KAKKU

Pohja:

4                    munaa                                                       Anna rusinoiden maustua rommissa 1-2 vrk.

1 dl                sokeria                                                      Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä

1½ dl             vehnäjauhoja                                            vaahtoon sihdin läpi keskenään sekoitetut

2 rkl               kaakaojauhetta                                         kuivat aineet. kaada taikina voideltuun ja

1 tl                 leivinjauhetta                                            korppujauhotettuun vuokaan. Paista kakkua

Täyte:                                                                            175 asteessa 30-35 min.

2 dl                rusinoita                                                    Valuta rusinat ja käytä liemi kakun kostu-

2 dl                tummaa rommia                                        tukseen. Sekoita rusinat rahkaan ja mausta

1 tlk               rahkaa                                                       seos sokerilla ja vaniljasokerilla. vatkaa ker-

n.½ dl            sokeria                                                      ma vaahdoksi ja lisää kevyesti sekoittaen

1 tl                 vanilliinisokeria                                        rahkan joukkoon. Leikkaa jäähtynyt kakku-

3 dl                kuohukermaa                                            pohja kahteen osaan ja kostuta kahvi-rommi-

2-3                 kiiwihedelmää                                           seoksella. Levitä puolet täytteestä kakkupoh-

Kostutus:                                                                       jalle ja asettele viipaloidut kiiwit päälle. Nos-

n. 3 dl            kahvia+ rommilientä                                ta toinen kakkulevy päälle ja levitä pinnalle

Koristeeksi:                                                                   loput täytteestä.

2-3                 kiiwiä + tummia viinirypäleitä                  Koristele kakku kiiwihedelmillä ja viinirypä-

                                                                                       leillä. Anna maustua kylmässä pari tuntia.

 


 

BRITATORTTU

Pohja:                                                                            Vaahdota voi ja sokeri, lisää keltuaiset.

125 g             voita                                                         Lisää maito ja kuivat aineet vuorotellen tai-

1 dl                sokeria                                                      kinaan. Levitä taikina pellille leivinpaperin

2                    keltuaista                                                  päälle. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

1 dl                maitoa                                                       Lisää sokerit pienissä erissä koko ajan vatka-

1½ dl             vehnäjauhoja                                            ten. Levitä marenki taikinalevylle ja ripottele

2 tl                 leivinjauhetta                                                                  päälle mantelilastut. Paista 200 asteessa noin

Marenki:                                                                       15 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa kahteen

2                    valkuaista                                                 osaan. Levitä täyte toiselle puolikkaalle ja

1½ dl             sokeria                                                      nosta toinen levy päälle hieman ennen tarjoi-

1 tl                 vanilliinisokeria                                        lua.

1 dl                mantelilastuja

 

RAPARPERITÄYTE

Raparperihilloke:                                                         Pese, kuori ja paloittele raparperit. Pane ne

½ l                 raparperia paloiteltuna                              kattilaan veden ja sokerin kanssa. Keitä mie-

½ dl               vettä                                                         dolla lämmöllä noin 20 min ja jäähdytä.

½ dl               sokeria                                                      Valmista täyte. Vaahdota kerma. Sekoita hil-

Täyte:                                                                            lokkeen joukkoon sokerit, mausteet ja kerma-

2 dl                kuohukermaa                                                                  vaahto. Levitä täyte pohjien väliin juuri en-

2 dl                raparperihilloketta                                    nen tarjoilua.

½ dl               sokeria

½ rkl             vanilliinisokeria

1 tl                 inkivääriä

½ rkl             sitruunamehua

 

 

SUKLAARULLA

6                    munaa                                 Vuoraa 30x40 cm:n kokoisen uunivuoan ja pyöreän, hal-

1 ¾ dl            vehnäjauhoja                       kaisijaltaan n.26 cm:n kokoisen vuoan pohjat leivinpaperil-

1 dl                perunajauhoja                     la ja voitele ne. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Seulo yh-

½ dl               kaakaojauhetta                    teen jauhot ja kaakao. Vatkaa vaahdoksi keltuaiset, 1 dl so-

2 dl                sokeria                                keria, suola ja vesi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi

¼ tl               suolaa                                  lopun sokerin kanssa. Sekoita munavaahdot keskenään

2 rkl               vettä                                    ja lisää jauhoseos. Kaada 1/3 taikinasta kakkuvuokaan ja

Täyte ja koristelu:                                  loput uunipannuun. Paista kumpaakin kakkua 225 asteessa

400 g             voita tai margariinia            6-8 minuuttia. Anna pyöreän kakkupohjan jäähtyä vuoas-

2 dl                tomusokeria                        saan ennen kumoamista. Kumoa uunipannulla oleva pohja

4 dl                vaniljakiisseliä                                           sokeroidulle leivinpaperille.

vaniljasokeria tai kaakaolikööriä              Sekoita täytettä varten voi tomusokerin kanssa tasaiseksi.

150 g             tummaa suklaata                 Lisää voihin kiisseliä pienissä erissä koko ajan vatkaten ja

paahdettuja mantelilastuja                        mausta vaniljasokerilla ja liköörillä. Ota erilleen noin 1/3

                                                                 kiisselistä. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa, jäähdytä hieman ja lisää pienemmän kiisselierän joukkoon. Nosta pyöreä kakkupohja tarjoiluvadille. Levitä sille osa suklaakiisselistä. Levitä vaalea kiisseli suorakaiteen muotoisen pohjan päälle ja leikkaa se 4 cm:n levyisiksi suikaleiksi. Tasoittele suikaleiden reunat. Kieritä suikaleet spiraalimaisesti alkaen kakkupohjan keskeltä niin, että pohja täyttyy. Levitä loput suklaakiisselistä kakun reunoille ja koristele kuivassa pannussa paahdetuilla mantelilastuilla. Anna kakun kiinteytyä kylmässä. Kakun voi pakastaa.

 

SITRUUNAKAKKU

Pohja:                                                                                                                                             

3                    munaa                                 Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon pe-

135 g             sokeria                                runajauhot varovasti käännellen. paista voidellussa ja korp-

135 g             perunajauhoja                     pujauhotetussa vuoassa 175 asteen lämmössä noin puoli

Täyte ja kuorrutus:                                tuntia. Kumoa ja jäähdytä.

2½ dl             kermaa                                Täyte: Kerma, keltuaiset, sokeri ja perunajauhot sekoite-

2                    keltuaista                            taan kylmänä kattilassa. Kuumennetaan sekoitellen kunnes

100 g             sokeria                                sakenee. Jäähtyneenä sekoitetaan vaahdotettuun voihin.

4 tl                 perunajauhoja                     Maustetaan raastetulla sitruunan kuorella.

100 g             voita                                    Nugaa: Paahda sokeri paistinpannulla, älä polta. Lisää

raastettua sitruunan kuorta                       kuoritut, vähän hienonnetut mantelit ja kaada seos leivin-

Kostuttamiseen: sitruunamehua             paperin päälle jäähtymään.

Nugaa:                                                    Leikkaa pohja levyiksi ja kostuta voimakkaalla sitruuna-

150 g             sokeria                                mehulla. Levitä täytettä kerrosten väliin ja kuorruta kakku

100 g             manteleita                           lopulla täytteellä. Ripottele päälle runsaasti hienonnettua

Koristeeksi: paahdettuja manteleita         nugaata. Koristele kakku paahdetuilla manteleilla.

 

Takaisin